Digitalització, formació i empresa: les universitats corporatives


Ahir al vespre vaig anar a l'auditori de la FNAC de Plaça de Catalunya, on s'hi celebrà la presentació de dos llibres sobre les universitats corporatives, publicats per l'Editorial UOC. Presidien l'acte els dos autors dels llibres, Gregorio Casamayor i Toni Ramos, i els acompanyaven Martí Parellada, catedràtic d'economia de la UB, i Sílvia Ciurana, directora de selecció i desenvolupament de Caixabanc.

Realment, l'acte va ser un esplèndid diàleg sobre la formació contínua dels treballadors, i el paper que hi han de jugar les empreses. A partir del model d'universitat corporativa, es va parlar sobre la funció de les universitats "oficials", de l'educació a distància, dels nous models educatius, de com "vendre formació" dins i fora les empreses, de la ruptura tecnològica i cultural (per exemple, de les conseqüències del blockchain per a l'educació), o de com els nous models de treball afecten la formació continuada, entre d'altres temes.

Els llibres que es van presentar són aquests dos (ens vam compartir la confidència que originàriament havia de ser un sol llibre, però que van aplegar tanta informació que finalment van preferir -sàviament- partir-lo):

No comptava fer-ne un post al blog, però vaig començar a anotar reflexions durant l'acte, i el cert és que me n'ha quedat un recull que val la pena que no es perdi, us el deixo aquí. Ja tinc ganes de posar-me a llegir els dos llibres!

«Quan pensem en universitat corporativa no hem de pensar en edificis i despeses, sinó en formació que soluciona problemes reals».

«Com la robotització afectarà la formació? Els formadors deixarem de fer les tasques que no generen valor afegit, i ens centrarem en les importants.»

«No podem competir amb els mooc de Harvard: ens hem de centrar en acompanyar les persones en l'aprenentatge, no en oferir els continguts.»

«Hem de treballar més sobre plans individualitzats de carrera pels treballadors.»

«Les principals competències que cal desenvolupar són la creativitat, la flexibilitat i el treball en equip.»

«L'aprenentatge demana esforç: el repte és com transmetre-ho a les generacions de la immediatesa.»

«No imagino els alumnes del futur anant a una universitat a escalfar cadira. A la UOC cada cop hi ha més estudiants que hi entren com a primera opció.»

«Avui LinkedIn ja pot recomanar-te quina formació necessites a partir de les ofertes de feina on t'has presentat i no t'han escollit.»

«El lloc de l'empresa on més s'aprèn és al costat de la màquina de cafè. La novetat és que, avui, la tecnologia ens permet que aquest coneixement no es perdi.»

Comentaris