La dieta mediterrània, principal enemiga de la cuina catalana


Voltant per internet he anat a petar a una interessantíssima entrevista al gastrònom Jaume Fàbrega, tot un referent de la recerca i la divulgació de la cultura alimentària del nostre país. Tot i que el conjunt de l'entrevista val molt la pena, deixeu-me ressaltar aquesta resposta, ja que la trobo sensacional:

El concepte dieta mediterrània és una marca registrada, en castellà. I es basa en mentides i mitges veritats. Per exemple: diuen que es basa en el pa, l'oli d'oliva i el vi. Però la major part de mediterranis són islàmics i no beuen vi. Els nostres avantpassats ibèrics bevien cervesa! La carn de la dieta mediterrània és el porc, i ni els islàmics ni els jueus no en mengen. I al món islàmic tampoc no fan servir gaire l'oli d'oliva, es fa servir mantega. Això que diuen de la dieta mediterrània, que és la més saludable, és mentida o, si més no, és una visió maniquea de la qüestió. La dieta més saludable per als esquimals és la que fan ells, que està composta 100% per greixos, que és el que els convé. Cada alimentació s'adapta a les característiques climàtiques, culturals i religioses de cada lloc. El que sí que hi ha són 'cuines mediterrànies'.

Passa amb la cuina, però passa també amb la música, les danses, la llengua, les frases fetes, la toponímia... Els estàndards maten la diversitat, i darrere dels estàndards no sempre hi ha interessos purs i transparents.

Podeu llegir l'entrevista sencera aquí:
http://www.vilaweb.cat/noticia/4207723/20140821/jaume-fabrega-dieta-mediterrania-lenemiga-principal-cuina-catalana.html

Comentaris