Sobre això de comprar llibres


En Daniel Vilarrúbias ha penjat al seu Instagram aquesta cita de l'Umberto Eco sobre si cal llegir o no tots els llibres que comprem. Com que m'hi he sentit identificat i m'ha fet sentir menys culpable, la penjo aquí per tenir-la a mà quan l'hagi de menester. I l'acompanyo d'una tira còmica que s'hi escau força.

«És una ximpleria pensar que has de llegir tots els llibres que compres, ja que és una ximpleria criticar aquells que compren més llibres dels que mai no podran llegir [...]. Hi ha coses a la vida que necessitem tenir sempre un munt de subministraments, encara que potser només en farem servir una petita part. Si, per exemple, considerem els llibres com a medicina, entenem que és bo tenir-ne molts a casa en lloc de pocs: quan vols sentir-te millor, llavors vas a l'armari de medicina" i tries un llibre. No un a l'atzar, sinó el llibre correcte per aquell moment. És per això que sempre has de tenir una elecció de nutrició! Els qui compren un sol llibre, llegeixen només aquest i després se'n desfan. Simplement apliquen la mentalitat de consumidor als llibres, és a dir, els consideren un producte de consum, un bé. Els que estimen els llibres saben que un llibre és qualsevol cosa menys una mercaderia. [...]

El que molts infeliços no saben és que la biblioteca no és només el lloc de la teva memòria, on guardes allò que has llegit, sinó el lloc de la memòria universal, on un dia, en el moment fatídic, podràs trobar el que altres han llegit abans que tu. És un dipòsit on tot es confon i genera un vertigen, un còctel de memòria apresa.»

Umberto Eco

Comentaris