Roviretes, on live!

El 1988 es dugué a terme, a l'Artesà de Gràcia, la primera edició del que avui és ja el popular i ben conegut festival "Tradicionàrius". En ell hi participà el flabiolaire Josep Verdaguer, Roviretes, mestre de mestres, que encara avui és viu en la tria del repertori o en la tècnica musical de molts dels flabiolaires populars del nostre país.

D'en Roviretes n'han quedat dos discos enregistrats cap al final de la seva vida, i un bon nombre de fotografies, que ens mostren el seu caràcter popular i proper entre la gent de la seva Osona natal. Per als que no vam tenir ocasió de veure'l en vida, per tant, els recursos per a fer-nos una idea del seu art són més aviat escassos. És per això que ha estat una gran alegria saber de la notícia de la digitalització d'una pel·lícula (de súper 8 sonor) domèstica que el mostra actuant en l'estrena del Tradicionàrius. Aquest document havia restat en l'oblit, fins que el aquest gener, en el marc del 25è aniversari del festival, en Carles Mas va comentar amb els responsables actuals del Tradicionàrius que li sonava que l'Enric Miró n'havia estat gravant l'actuació. Efectivament, l'Enric Miró tenia els originals, que ràpidament es van portar a digitalitzar.

Aquí podeu veure una mostra d'aquesta primera actuació, on també hi apareixen el propi Carles Mas i en Francesc Tomàs, Panxito.



El 1991, en Roviretes tornà a actuar al Tradicionàrius. Aquí en podeu veure un fragment de la seva actuació.


Quatre anys més tard, l'onze de setembre del 1995, en Roviretes moria, deixant un gran llegat i, sobretot, havent fet de fil conductor entre la vella tradició oral i els nous flabiolaires joves. Així doncs, esperem poder veure aviat tota la gravació complerta, i esperem que sigui tan interessant com aquest primer tastet que hem pogut compartir!

Comentaris