Dotze anys de Xina en un llibre


Sergi Vicente, dotze anys corresponsal de TV3 a la Xina. Sergi Vicente, amic de xinesos, casat amb una xinesa. Sergi Vicente, testimoni de la gran transformació industrial i urbana de la Xina recent. Sergi Vicente, periodista de vocació, malgrat que al poder xinès això li pugui incomodar. Sergi Vicente, català a la Xina, amb el xoc cultural que això implica.

Parlem sovint de la complexitat de la Xina: un país-continent humanament inabastable, incomprensible, imprevisible. Mil quatre-cents milions de xinesos, deu milions de quilòmetres quadrats, dotze bilions de dòlars de PIB, diverses religions, llengües, climes, geografies. Vicente ja ho deixa clar al principi: "res del que llegireu a partir d'ara [al llibre] no canviarà aquesta percepció borrosa".

Però Sergi Vicente aborda aquesta complexitat social a través d'una estratègia molt intel·ligent: ho fa acarant-la a la seva complexitat personal. El llibre és un recull de records, anècdotes, reflexions, memòries, on a voltes hi parla el Sergi Vicente periodista, a voltes el Sergi Vicente corresposal, a voltes el Sergi Vicente català de Nou Barris, a voltes el Sergi Vicente políglota, a voltes el Sergi Vicente "jove-acabat-de-sortir-de-la-universitat", a voltes el Sergi Vicente company de feina, a voltes el Sergi Vicente marit, o el Sergi Vicente pare.

I aquesta complexitat de mirades amb què ens presenta la complexitat de realitats xineses, en qualitat, quantitat, temps i distància, potser sí que no ens fa menys borrosa la imatge que tenim de la Xina, però sí que ens la fa més propera, més humana. També cal agrair el redactat àgil i clar, que sense caure en l'estil novel·lesc, ens ajuda a submergir-nos en la dimensió més emocional i, per tant, menys superficial, de la vida quotidiana de la Xina que ens presenta.

Xina Fast Forward és això: un passeig ràpid per a dotze anys de vida d'un jove corresponsal català al cor d'una potència mundial en ple creixement, amb les tensions, contradiccions i esperances que això comporta. Un llibre ideal per a tots aquells i totes aquelles que segueixen pensant que, per més que alguns intentin amagar-ho, el món segueix essent rodó, sense centres ni cúpules.

Addenda: quan ens vam mudar a la casa on som ara, les primeres (les primeres!) paraules de salutació de la nostra veïna xinesa van anar dirigides a saber quant pagàvem de lloguer. Ara em sento menys ofès.


Xina Fast Forward
Sergi Vicente
Ara Llibres, 2018

Comentaris